CAW Limburg

U bent hier

Testament

Je kan het CAW blijven steunen, ook als je er niet meer bent. Met een schenking in je testament bouw je mee aan een wereld waar ook in de toekomst mensen die het moeilijker hebben steeds  bijzondere aandacht en hulp krijgen.

Met zo’n gift geef je een hartverwarmend signaal dat je gelooft in een rechtvaardige samenleving voor iedereen.

Legaat

Een legaat is een stukje in je testament waarin je schrijft dat je iets van je bezittingen (een voorwerp, een som geld,…) nalaat aan iemand. Het is dus een soort schenking via je testament.

Hoe kan je een CAW opnemen in je testament?

  • Wanneer je geen voorbehouden erfgenamen hebt, dan kan je een CAW via een gewoon legaat in je testament opnemen.
  • Heb je wel voorbehouden erfgenamen, dan erven zij automatisch een deel van je erfenis. Enkel het resterende gedeelte kan je toekennen aan andere doelen.

Duo-legaat

In België moeten vaak hoge successierechten betaald worden. Wie een som geld erft, houdt daar vaak weinig aan over. Wanneer je een duo-legaat opneemt in jet testament, moeten je erfgenamen geen successierechten betalen.

Met een duo-legaat schenkt je een legaat aan je nabestaanden en ken je een tweede legaat toe aan een goed doel, bijvoorbeeld aan een  CAW. Anders dan bij een gewoon legaat betaalt het CAW dan de successierechten. Als vzw betaalt een CAW een laag percentage successierechten (8,8% in Vlaanderen, 6,6% in Brussel). Dit voordelige tarief is enkel van toepassing op het gedeelte in je testament dat je toekent aan het CAW.

Je erfgenamen zullen uiteindelijk meer overhouden dan wanneer zij je hele vermogen zouden erven én je hebt een goed doel gesteund.

Meer informatie?

We raden je aan advies te vragen bij een notaris en je testament notarieel te registreren. Zeker voor een duo-legaat raadpleeg je best een specialist.

Uiteraard kan je ook voor deze info terecht in het CAW zelf bij de verantwoordelijke fondsenwerving. We verzekeren je dat je vraag strikt vertrouwelijk door ons wordt behandeld.